Sevgili kullanıcılar! Sitedeki tüm materyaller diğer dillerden çevirilerdir. Metinlerin kalitesi için özür dileriz, ancak onların yararına olacağını umuyoruz. En iyi dileklerimle, Site yönetimi. E-mail: admin@trmedbook.com

Kojik asit: Bilmeniz gerekenler


Kojik asit, farklı mantar türlerinden üretilen bir kimyasaldır. Aynı zamanda fermente soya sosu ve pirinç şarabının bir yan ürünüdür.

Kojik asit bazen gıda endüstrisinde doğal bir koruyucu olarak kullanılır. Bununla birlikte, kojik asitin ana kullanımlarından biri, bazı sağlık ve kozmetik ürünlerindedir.

Bu yazıda kojik asitin nasıl kullanıldığına, olası sağlık yararlarına ve olası risk ve yan etkilere baktık.

Kullanımları

marka daha az güzellik ürünleri

Kojik asit bazen cildi aydınlatmak için sağlık ve güzellik ürünlerinde kullanılır. Güneş hasarı, yara izleri ve yaş lekeleri gibi cilt durumlarını tedavi etmek için kullanılabilir.

Kojik asitin bir aydınlatma maddesi olarak nasıl çalıştığı konusundaki bilim, melanin üretimi üzerindeki etkisini içerir.

Melanin vücutta göz, saç ve cildin rengini veren doğal olarak oluşan bir pigmenttir. Melanin üretimini desteklemek için tirosin adı verilen bir amino asite ihtiyaç vardır.

Kojik asit, tirozinin oluşmasını engelleyerek çalışarak melanin üretimini önler. Azalmış melanin üretimi cilt üzerinde bir aydınlatma etkisine sahip olabilir.

Kojik asit en çok krem, losyon ve serum gibi kozmetik ürünlerinde kullanılır. Bazı sabunlarda da kullanılır. Kojik asitli birçok ürün ellerde veya yüzlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Kojik asit içeren ürünler, bacaklar ve kollar gibi vücudun diğer kısımlarında da kullanılabilir. Kozmetiklerdeki kojik asit konsantrasyonu çoğu zaman yüzde 1 ila 4 arasındadır.

Serumlar gibi kojik asit içeren bazı ürünlerin deriye uygulanması ve bırakılması ve emilmesi amaçlanır. Sabun gibi bazı ürünler uygulanır ve yıkanır.

Yararları

Kojik asit içeren ürünlerin kullanılmasının faydaları şunları içerebilir:

  • Yaşlanma karşıtı etki: Kojik asit içeren ürünler cildi hafifletebilir, bu da yaşlılık lekelerinin ve güneşin hasar görmesini iyileştirebilir. Koyu lekelerin azaltılması, yaşlanma karşıtı bir etkiye sahip olabilir.
  • Melazma tedavisi: Kojik asit aynı zamanda gebelik nedeniyle deride koyulaşan melazmayı azaltmada da yardımcı olabilir.
  • Skarların görünümünü azaltın: Kojik asit skarların rengini de azaltabilir. Asit skar dokusunun kalınlığını iyileştirmemekle birlikte, belirli yara izleriyle ilişkili koyu pigmentasyonu azaltabilir. Yarayı hafifletmek onu daha az farkedebilir.
  • Antifungal faydalar: Kojik asitin bazı antifungal faydalara sahip olduğu düşünülmektedir. Sporcu ayağı ve maya enfeksiyonları gibi bazı fungal enfeksiyonların önlenmesinde ve tedavi edilmesinde yardımcı olabilir.
  • Antibakteriyel etkiler: Kojik asit ayrıca antibakteriyel faydalar sağlayabilir. Yaygın görülen bakteriyel deri enfeksiyonlarının gelişme şansını azaltmaya yardımcı olabilir.

Emniyet

fda onaylı damga

Kojik asit içeren ürünler kullanmadan önce, bunların güvenli olduğundan emin olmak önemlidir.

Kozmetik ürünler, ilaçlar ve gıdalar ile aynı şekilde düzenlenmez. Kozmetik ürünler, yasalar gereği, satılmadan önce Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmak zorunda değildir.

FDA, firmaların ürünlerinin nasıl üretildiğini raporlayabilecekleri kozmetik üreticileri için gönüllü bir kayıt programına sahiptir. Ayrıca, Kozmetik Madde İnceleme (CIR) Uzman Paneli güvenliği inceler.

Kojik asitle ilgili bir inceleme, farelerde yapılan bazı çalışmaların, asit yüksek konsantrasyonlarda kullanıldığında tümör büyümesine bir bağlantı olduğunu gösterdi.

Bununla birlikte, bu bağlantı zayıftı çünkü kojik asit yavaşça dolaşımda emilir. İnsanlarda kansere neden olacak kadar yüksek seviyelerin ortaya çıkması olası değildir.

Değerlendiricilere göre, mevcut veriler, cilt üzerinde bırakılan ürünler için yüzde 2’lik bir konsantrasyonla kojik asit içeren ürünlerin kullanımının güvenli olduğu düşüncesindedir.

CIR Uzman Paneli, kojik asitin kozmetik ürünlerinde güvenle kullanılabileceğini kabul etti.

Ham kojik asit mevcuttur, ancak cilt kullanımı için önerilmez. Kojik asit yüzde 4’ten fazla olmayan konsantrasyonlara seyreltilmelidir. Cilt tahriş olasılığını azaltmak için yüzde 1 ila 2’lik bir konsantrasyon önerilir.

Kremlere veya losyonlara ham kojik asit eklemeye çalışmak zor olabilir ve cildi tahriş eden seviyelere neden olabilir. Önceden hazırlanmış deri losyonları ve özel konsantrasyonlarda kojik asit içeren kremler kullanmak daha iyi bir seçenek olabilir.

Riskler

Kojik asit içeren ürünlerin kullanımı çoğu insan için güvenli olarak kabul edilebilir olsa da, bazı riskler ve olası yan etkileri vardır.

Yan etkiler şunları içerebilir:

Cilt kolayca yanabilir

Kojik asit kullanmak bir kişinin güneş yanığına yakalanma olasılığını artırabilir. Melanin, cildi UV ışınlarından dolayı güneşten korur.

Kojik asit melanin üretimini önlediğinden, cildi güneş yanığına karşı daha savunmasız bırakır.

Kontakt dermatit

Kojik asit, bazı kişilerde, özellikle hassas cilde sahip kişilerde kontakt dermatite yol açabilir.

Kontakt dermatit, döküntü, kaşıntı ve ciltte kuru lekelere neden olabilir. Şiddetli vakalarda ağrı ve kabarcıklar gelişebilir.

Kremler, serumlar ve sabunlardaki kojik asit konsantrasyonu üreticiye göre değişebilir. Daha yüksek kojik asit konsantrasyonuna sahip ürünler tahrişe yol açabilir.

özet

Doktor hastanın koluna cilt bakarak

Kojik asit, güneşte hasar, yaşlanma veya yara izleri nedeniyle ciltlerinde koyu lekeler olan kişiler için faydalı olabilir. Bununla birlikte, bazı cilt rahatsızlıkları veya alerjileri olan bazı kişilerde kojik asit kullanılmaması tavsiye edilebilir.

Kojik asit içeren ürünlerin güvenli olduğundan emin olmak için dermatologla konuşmak her zaman en iyisidir.

Bir dermatolog ayrıca kullanım sıklığı ve konsantrasyon gücü de dahil olmak üzere belirli ürünler hakkında önerilerde bulunabilir.

Bazı kişiler birkaç hafta sonra sonuçları görebilir, ancak bazı durumlarda bu süre daha uzun sürebilir.Kojik asit içeren ürünlerin sadece kısa bir süre için kullanılması önerilebilir.

Ürün seçerken, insanlar kullanım yönergelerini takip etmelidirler. Ürünün, dermatolog tarafından önerilen kojik asit konsantrasyonunu içerdiğinden emin olmak da önemlidir.

Kojik asit içeren ürünler kullanırken kızarıklık veya tahriş meydana getiren kişiler bunları kullanmayı derhal durdurmalıdır. Semptomlar birkaç gün içinde temizlenmezse, bir doktora görünmek en iyisidir.

İnsanlar zaten kırmızı veya tahriş olan cilt üzerinde kojik asit kullanmamalıdır. Kırık ciltte de kullanılmamalıdır.

Like this post? Please share to your friends: